دشت لار یکی از چشمنوازترین دشتهای ایران است که در مرز استانهای تهران و مازندران قرار دارد. این موقعیت عالی باعث شده تا هم پایتختنشینها و هم ساکنان شمال کشور دسترسی راحتی به این دشت زیبا داشته باشند. لار تحت حفاظت سازمان محیط زیست قرار دارد و منطقهای شکار ممنوع به شمار میرود. اگر در فصل بهار به این منطقه سفر کنید، دشتی گسترده از شقایقهای سرخ چشمنواز مقابلتان خواهد بود؛ منظرهای خیرهکننده که باعث شده برخی اینجا را با نام دشت شقایقهای قرمز هم بشناسند. در این مطلب قصد داریم همه چیز را درباره دشت لار دماوند بررسی کنیم. اگر علاقهمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، تا انتهای با مجله گردشگری فلایتودی همراه باشید.
دشت لار کجاست؟
دشت لار دارای دو بخش شمالی و جنوبی است. بخش شمال و شمال شرقی آن در لاریجان مازندران و بخش جنوب و جنوب غربی آن در استان تهران قرار گرفته و بخشی از شمیرانات به شمار میآید. به همین جهت میتوان این مکان را یکی از جاهای دیدنی تهران نیز دانست. دشت لار از شمال به کوههای شهرستان نور مازندران، از جنوب شرق به ایرا، شهرستان دماوند و پلور مازندران، از جنوب به روستای افجه، امامه، لواسان بزرگ، از غرب به خاتون بارگاه و گرمابدر راه دارد.
آدرس دشت لار روی نقشه
تاریخچه دشت لار
در گذشته، این دشت بخشی از ناحیه تاریخی قَصران از توابع طبرستان در استان مازندران محسوب میشد و آن را به دشت لار قصران میشناختند. اما بعدها با تقسیمات کشوری که انجام شد، بخشهایی از جنوب دشت لار در استان تهران قرار گرفت.
عنوان دشت لار از سال ۱۳۵۴ هجری شمسی به پارک ملی دشت لار تبدیل شد و به خاطر موقعیت جغرافیایی خاص و پوشش گیاهی متنوع و حیات وحش کمیاب، شورای عالی حفاظت محیط زیست، بخشهایی از این منطقه را برای شکار و تیراندازی ممنوع اعلام کرد تا از گنجینههای طبیعی این منطقه حفاظت شود.

آب و هوای دشت لار دماوند
یکی از عوامل جذابیت دشت لار بهعنوان یکی از جاهای دیدنی دماوند برای گردشگران، آب و هوای فوقالعاده آن است. این دشت به دلیل اینکه در کوهپایههای دماوند قرار گرفته، آب و هوای بسیار مطبوعی دارد. این دشت دارای بهارها و تابستانهای خنک و پاییزها و زمستانهای نسبتا سرد است. شرایط بارندگی در لار به گونهای است که میتوانید رودخانههای آن را در همه فصول پرآب ببینید.
دشت لار در بهار | تابلویی از گل های شقایق و بابونه
دشت لار در بهار، بهشتی رنگارنگ در دامنههای البرز است که با فرش وسیعی از شقایقهای سرخ، بابونههای سفید و دیگر گلهای وحشی چهرهای تماشایی پیدا میکند. در این فصل، هوای خنک و دلپذیر، آسمان صاف و جریان زلال رودخانهها، دشت را به یکی از محبوبترین مقاصد طبیعتگردی تبدیل میکند. چشمانداز قله دماوند در پسزمینه و بوی خوش گیاهان کوهی، تجربهای فراموشنشدنی برای گردشگران رقم میزند. دشت لار در بهار علاوه بر زیبایی طبیعی، محلی عالی برای پیادهروی، عکاسی، کمپینگ و تماشای پرندگان است.

دشت لار در تابستان | در مجاورت با نسیم خنک کوهستان
دشت لار در تابستان با طبیعتی سبز و هوایی معتدل، یکی از بهترین مقاصد تفریحی در نزدیکی تهران است. در این فصل، چمنزارهای گسترده، رودخانههای جاری و نسیم خنک کوهستانی، فضایی دلنشین و آرامشبخش برای گردشگران فراهم میکند. لار به ویژه در ماههای تیر و مرداد، میزبان عشاق طبیعت، کمپینگبازها و علاقهمندان به کوهنوردی در دامنههای دماوند است. تنوع گیاهی، چشماندازهای وسیع و حیات وحش این منطقه، فرصتهای بینظیری برای عکاسی و طبیعتگردی ایجاد میکند. تابستانهای دشت لار ترکیبی از سکوت کوهستان و طراوت دشت است که خاطرهای ماندگار از سفر به دل طبیعت را در ذهن هر مسافری ثبت میکند.
دشت لار در پاییز | تجربه یک آرامش متفاوت
دشت لار در پاییز، چهرهای متفاوت و شاعرانه به خود میگیرد. با آغاز فصل خزان، رنگ طلایی، نارنجی و سرخ برگها سراسر دشت را میپوشاند و مناظری خیرهکننده در دل کوهستان خلق میشود. هوای دشت در پاییز خنک و دلپذیر است و سکوت خاص این فصل، آرامشی بینظیر به فضا میبخشد. رودخانهها آرامتر میشوند و مه صبحگاهی، جلوهای رازآلود به دشت میدهد. این دشت در پاییز فرصتی عالی برای عاشقان طبیعت، عکاسان و کسانی است که به دنبال لحظههای خلوت و ناب در دل طبیعت بکر هستند، معمولا پاییز را برای بازدید از این دشت انتخاب میکنند.

دشت لار در زمستان | آشنایی با چهره متفاوتی از لار
دشت لار در زمستان چهرهای کاملا متفاوت و رویایی پیدا میکند. بارش برف، این دشت پهناور را زیر لایهای ضخیم و یکدست سفید میپوشاند و آن را به سرزمینی ساکت و آرام تبدیل میکند. سکوت زمستانی دشت، تنها با صدای باد یا گاهی ردپای حیات وحش در برف شکسته میشود. سرمای هوا و مه غلیظ، حال و هوایی اسرارآمیز به منطقه میبخشد و چشماندازهای منحصر به فردی برای طبیعتگردان و عکاسان حرفهای خلق میکند. این دشت در زمستان بیشتر مناسب سفرهای کوتاهمدت و تماشای زیباییهای بکر برفی است، هرچند به دلیل سرمای شدید، نیاز به تجهیزات کامل و آمادگی قبلی دارد.
بهترین زمان سفر به دشت لار مازندران
بهترین فصل سفر به دشت زیبای لار، فصل بهار از ۱۵ خرداد ماه تا پایان شهریور ماه است. البته اگر اهل طبیعتگردی هستید و میتوانید در فصل پاییز و زمستان به دل طبیعت بزنید، سفر زمستانی در دشت لار مازندران و کوهنوردی در دامنه آن میتواند تجربه متفاوت و خاصی از سفر شما به این منطقه باشد.

راه های دسترسی به دشت لار
برای رسیدن به دشت لار مسیرهای زیادی پیش روی شما خواهد بود که همه این مسیرها را باید با خودروی شخصی، تاکسی با تور گردشگری طی کنید. برای دسترسی به این شهر باید یکی از راههای زیر را انتخاب کنید:
مسیر اول از روستای ایرا آغاز میشود و تا پاسگاه محیطبانی قوشخانه که در ورودی جنوبی لار قرار دارد، ادامه پیدا میکند. برای رسیدن به روستای ایرا میتوانید از لواسان خارج شده و از روستای برگ جهان و نیکنامده به ایرا برسید.
مسیر دوم از شهر پلور و از جاده آبعلی آغاز میشود و در آخر با رسیدن به پست ورودی پاسگاه محیطبانی دلیچای که درب ورودی شرقی پارک ملی لار در آن قرار گرفته است، وارد محدوده دشت لار میشوید.

مسیر سوم بیشتر توسط عشایر و دامداران مورد استفاده قرار میگیرد و عبور از آن نیاز به مجوز از پاسگاه شکاربانی گرمابدر دارد. این مسیر از روستای گرمابدر آغاز میشود و در نهایت از سمت غرب به دشت لار میرسد.
قدیمی ترین مسیر دسترسی به دشت لار
یکی از قدیمیترین مسیرهای دسترسی به لار مسیری است که از دشت هویج میگذرد و از قدیم مسیر رفتوآمد دامداران روستای افجه بوده است. این مسیر از داخل روستای افجه آغاز میشود و از دشت هویج لواسان به لار خشک یا لار کوچک میرسد. بعد از ۲۶ کیلومتر رانندگی میتوانید به لار برسید.
- فاصله تهران تا دشت لار: حدود ۷۰ کیلومتر
- فاصله آمل تا دشت لار: حدود ۱۰۰ کیلومتر
پوشش گیاهی و جانوری دشت لار
تنوع گیاهی و جانوری دشت لار بسیار بالاست. گون، خرگوشک، آویشن یا اوشم، شنگ، لواش، سیرک یا تلم، پیازک، قارچ وحشی، کاسنی، گلپر یا الرگ، شیرین بیان، باریجه، چای کوهی، بارهنگ و والک را باید برخی از گیاهان موجود در این جزیره دانست. در این دشت همچنین گل رنگارنگ بسیار زیبایی همچون زنبق وحشی بنفش و ارغوانی، زرد مرغک و شقایق وجود دارند.
تمام جانوران منطقه البرز را میتوان در دشت لار دماوند پیدا کرد. از میان این جانوران میتوان به زمجه، مارمولک، روباه، گرگ، خرس قهوهای، پلنگ، گراز، کل و بزکوهی، قوچ و میش، آهو، موش صحرایی، قورباغه، لاکپشت، واشه، شهباز، عقاب، کبک، کبک دری و خفاش اشاره کرد.

دیدنی های دشت لار از کوه تا رودخانه
در دشت لار جاذبههای زیادی برای دیدن وجود دارد از گلهای شقایق گرفته تا رودهای این منطقه هر کدام به نوعی گردشگران را جذب خود میکنند. در ادامه برخی از جاهای دیدنی این دشت را به شما معرفی خواهیم کرد.
دشت شقایق های وحشی | فرش قرمز برای استقبال از گردشگران
از هرکسی بپرسید که در دشت لار مازندران چه چیزی بیشتر از هر جاذبه طبیعی نظر او را جلب کرده بیگمان به شما از دشت شقایقهای وحشی آنجا خواهد گفت. در لار از آغاز فصل بهار تا اواسط ماه اردیبهشت، رویش یکدست شقایقهای زیبا و خیره کننده را میبینیم که با ایجاد منظرهای بسیار شگفتآور و یگانه همچون آهنربایی قوی بسیاری از گردشگران را در فصل بهار به این دشت و دامنه قله دماوند میکشاند.

رودهای دشت لار | زیستگاهی برای آبزیان و پرندگان
زیبایی دشت لار مازندران تمام شدنی نیست، از میان کوههایی که در بالا اشاره کردیم رودها و رودخانههای پر آب زیادی جاری است که در نهایت به سد لار سرریز میشوند و بر شکوه و سرسبزی دشت و مراتع اطراف منطقه میافزایند.
رود لار، که در ادامه آن سدی روی آن با اسم سد لار احداث شده، از مهمترین و معروفترین رودهای این منطقه به شمار میآید. به جز این رود اصلی، رودها و چشمههای فرعی همچون دیو آسیاب، رود سفید آب، ورارود، الرم، چهل بره، آب امام پهنک و آب سیاه چال نیز در این منطقه زیبا و شگفتانگیز وجود دارد و جاری بودن آب از میان دشت و کوهپایه دشت لار مازندران جلوه خاصی به آن بخشیده است.
کوهها و ارتفاعات دشت لار | برای علاقهمندان به کوهنوردی
کوهها و ارتفاعات دشت لار در مازندران با زیبایی شگفتآور برای کوهنوردی بسیار مناسب هستند. در این دشت میتوان به کوه زرشکی، گل زرد، کمردشت، سیاه چال، پهنک، دیو آسیاب، نمک کوسر، آرو برارو، کافر راه و کبود، اسب کلک و یخ کمر اشاره کرد. در جنوب این دشت نیز قلههای مهرچال، آتشکده، ریزان، سیاه چال و ماز و در شمال شرقی آن کوههای خَنسک و شادکوه قرار دارند.

چشمه دیو آسیاب | نگین فیروزه در دل طبیعت
چشمه دیو آسیاب فیروزهای رنگ، چون نگینی بر دشت لار میدرخشد. شکل این دریاچه دایرهای است و قطر آن ۲۰ با عمق ۲ متر تخمین زده شده و در بین تپه آهکی ۱۰ متری قرار دارد. آب دیو آسیاب از چشمهای که از کف آن میجوشد، تامین میشود و بهخاطر وجود گوگرد، طعمی ترش دارد. ضمن اینکه دمای آن بین ۵ تا ۱۰ درجه سانتیگراد است. چشمه دیو آسیاب از طریق جاده هراز، جاده فرعی پلور به سمت سد لار، در امتداد مسیر رودخانه لار به سمت شمال در دسترس قرار دارد.

دریاچه سد لار | تجربه قایقسواری در لار
دریاچه لار، مکانی بسیار مناسب برای گذراندن یک روز تعطیل به همراه خانواده و دوستان به شمار میرود. امکان ماهیگیری، قایقرانی، طبیعتگردی و دوچرخهسواری در اطراف این منطقه برای مسافران و گردشگران در دشت لار برای مسافران مهیا است.
ماهیگیری در دریاچه دشت لار
اولین دوره مسابقات ماهیگیری در دشت لار از سال ۱۳۷۹ آغاز شد و همچنان ادامه دارد. شرکت در این مسابقات فرصت خوبی است تا مسافران در کنار سیاحت و تفریح، ورزش و سرگرمی تازهای برای خود مهیا کنند. بهطورکلی فصل مجاز برای ماهیگیری در لار در این دریاچه از اوایل ماه خرداد آغاز میشود و تا پایان ماه شهریور ادامه دارد. اگر علاقهمند به ماهیگیری در این دریاچه هستید، باید مجوز صید روزانه را از واحدهای محیطزیستی روستاهای قوشخانه، پلور و دلیچای دریافت کنید.

آبشار سفیدآب | گیسوان سفید دشت
آبشار سفید آب یا آبشار قو یکی از جاذبه های طبیعی دشت لار مازندران است. آبشار قو از ارتفاع کوههای اطراف نمای بسیار تماشایی به این دشت بخشیده است که چشم هر بینندهای را به خود جلب میکند. در مسیر رسیدن به آبشار جاذبه طبیعی دیگری مثل چشمه دو برار وجود دارد که میتوانید با طی کردن یک مسیر خاکی در کنار چشمه دوبرابر به سیاحت و گردش ادامه دهید. این آبشار در انتهای دره سفید آب قرار گرفته است.

عشایر دشت لار | آشنایی با فرهنگ بومی
در دامنه سرسبز دشت لار و در برخی از روستاهای اطراف آن عشایر مهماننواز زندگی میکنند. عشایر این منطقه از شهرهای ورامین و پیشوای استان تهران برای ییلاق تابستانی به این دشت میآیند تا از سرمای مراتع و تپههای اطراف کوه دماوند فاصله بگیرند و مدتی را در هوای معتدل دامنه بگذرانند. اگر گذرتان به عشایر سختکوش رشتهکوههای البرز افتاد، سری به چادر آنها بزنید و از دوغ و نان محلی آنها تهیه کرده و نوشجان کنید.

اقامتگاه های نزدیک دشت لار
اگر اهل کمپ کردن و چادر زدن در طبیعت هستید، میتوانید در لار چادر بزنید، البته در صورتی که چنین قصدی دارید باید حتما تجهیزات لازم برای کمپ کردن را داشته باشید و از محلیها برای انتخاب بهترین مکان کمپ پرس و جو کنید. اقامتگاههای عشایری و هتل های دماوند را باید از دیگر گزینههای اقامت در دشت لار دانست. عدهای از گردشگران که از راه دور برای بازدید از این جاذبه اقدام کردهاند، ترجیح میدهند در یکی از هتل های تهران اقامت کنند.

نکات مهم سفر به دشت لار
قبل از سفر به دشت لار دماوند، نکات مهمی وجود دارد که دانستن آنها میتواند به بازدید شما جذابیت و کیفیت بیشتری بدهد. برخی از این نکات به شرح زیر هستند:
- ورود به این دشت مخصوصا در ماههای خاص (مثل خرداد تا شهریور) نیاز به دریافت مجوز از سازمان محیط زیست دارد. پیش از سفر، حتما مجوز تهیه کنید.
- بهترین زمان بازدید از دشت لار، اواسط بهار تا اوایل تابستان است؛ زمانی که دشت پر از گلهای وحشی و هوا معتدل است.
- هوای این منطقه طبیعی حتی در تابستان میتواند ناگهانی سرد یا بارانی شود. لباس گرم و ضدآب همراه داشته باشید.
- اگر قصد کمپینگ دارید، چادر مقاوم، کیسه خواب مناسب، لباس گرم، آب آشامیدنی کافی، غذای سبک و چراغ قوه ضروری است.
- لار یکی از مناطق حفاظتشده است. لطفا از آسیب زدن به طبیعت و ریختن زباله خودداری کنید و به قوانین محیط زیستی احترام بگذارید.
- امکان دیدن حیواناتی مثل قوچ، میش، گوزن، پرندگان شکاری و مارهای کوهستانی وجود دارد؛ مراقب باشید و فاصله ایمن را رعایت کنید.
- از تهران به سمت جاده هراز و بعد از پلور وارد جاده اختصاصی لار شوید. مسیر خاکی است و خودروهای آفرودی یا شاسیبلند مناسبتر هستند.

دشت لار مازندران، سفری یک روزه به طبیعت
اگر به دنبال یک سفر یکروزه با مقصدی جذاب در قلب طبیعت هستید که برای شما تازگی داشته باشد، این جاذبه طبیعی، همان مقصدی است که دنبالش هستید. حضور در این مکان خصوصا برای کسانی که از شلوغی و هیاهوی پایتختنشینی خسته شدهاند و افرادی که در سفر به تهران هستند و دوست دارند جاذبههای طبیعی نزدیک آن را نیز ببینند؛ بهترین گزینه است.با رزرو هتل در یکی از شهرهای اطراف میتوانید اقامتی بیادماندنی از سفر به این طبیعت زیبا تجربه کنید. اگر نکته دیگری درباره این موضوع وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید تا دیگران هم بهره ببرند.
سوالات متداول درباره دشت لار مازندران
مسیر دشت لار مازندران با ماشین به چه صورت است؟
برای رفتن به این دشت سه مسیر دارید. یکی از آنها از روستای ایرا، دیگری از شهر پلور و سومین مسیر از روستای گرمابدره آغاز میشود.
آب و هوای دشت لار در اطراف کوه دماوند در طول سال چگونه است؟
این جاذبه طبیعی اطراف کوه دماوند آبوهوایی کوهستانی دارد و در فصل تابستان یک منطقه ییلاقی با صفا محسوب میشود.
دریاچه سد لار دارای کدام امکانات تفریحی است؟
در این دریاچه تفریحاتی مانند ماهیگیری، قایقرانی، طبیعتگردی، دوچرخهسواری و … انجام میشود.
اقامت در دشت لار مازندران چگونه است؟
اگر تصمیم به شب مانی در این دشت را دارید میتوانید با کمپ کردن یک شب را در این منطقه خوش آب و هوا بگذرانید. قبل از کمپ کردن با محیطبان منطقه هماهنگی لازم را انجام دهید.
دشت لار در کدام استان است؟
این جاذبه در مرز استانهای تهران و مازندران قرار دارد.
فاصله تهران تا دشت لار چقدر است؟
فاصله تهران تا این نقطه حدود ۷۰ کیلومتر است.